Nenad Popović

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj

Rođen je 30. septembra 1966. godine u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Srednju školu je završio u Tuzli, a diplomirao 1992. godine na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Moskvi. Predavao je na Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, kao i na Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog rudarskog univerziteta.

Objavio je osam knjiga i više od 120 naučnih radova iz različitih oblasti, uključujući oblasti ekonomije, regionalnog razvoja, menadžmenta, ekonomskih odnosa Srbije i Rusije, kao i stanja i perspektive ekonomskog razvoja južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

ABS Elektro, kompanija koju je Popović osnovao pre 25 godina, počela je kao kompanija za prodaju i proizvodnju aluminijumske elektrotehničke opreme i sistema automatizacije za fabrike. Danas ova korporacija broji 3.000 zaposlenih u osam kompanija i naučnih instituta u Rusiji. Korporacija je vodeći snabdevač elektrotehničke opreme za energetska, hidroelektrična i hidronuklearna postrojenja u Rusiji i regionu.

Popović je započeo karijeru u državnoj službi 2005. godine kao šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i zamenik predsednika Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Bio je član parlamenta od 2008. do 2012. godine kao poslanik Demokratske stranke Srbije, a takođe i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije u periodu od 2012. do 2014. godine.

Vodio je poslaničku grupu prijateljstva sa Ruskom Federacijom.

Na poziciju na kojoj se sada nalazi u Vladi kandiduje ga to što je uspešan privrednik koji je ostvario međunarodno priznate rezultate u oblasti razvoja i primene inovacija u industriji. Popović se povukao iz svojih poslovnih poduhvata kako bi se bavio javnim poslom u Srbiji.

Popović primenjuje svoje jedinstveno prethodno poslovno iskustvo kako bi poboljšao preduzetničko okruženje i time poveo Srbiju ka perspektivnoj i inovativnoj tehnološkoj budućnosti.

On se nada da će pretvoriti Srbiju kako u regionalnog, tako i u globalnog tehnološkog lidera kroz svoje inicijative za smanjenje birokratije, povećanje budžeta za srpske preduzetnike i otvaranje mesta i šansi za investicije. Veliki je zagovornik srpske tehnologije i inovacija, i neprestano je promoviše inostranim vladama, investitorima i svetskim tehnološkim kompanijama.

Nosilac je više odlikovanja, od kojih su najznačajnija: Orden Svetog Save drugog stepena za obnovu i jačanje vere i crkve u Srbiji, koji dodeljuje Njegova svetost patrijarh srpski, Orden za humanost Državne zajednice Srbije i Crne Gore za izuzetne doprinose u pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, Orden prijateljstva za poseban doprinos u razvoju ekonomskih i društvenih veza Srbije i Rusije, koji dodeljuje predsednik Ruske Federacije.

Takođe, nosilac je Ordena Svetog Danila Moskovskog za duhovni preporod Rusije, koji dodeljuje patrijarh moskovski i cele Rusije, Ordena prepodobnog Sergeja Radonješkog za poseban doprinos razvoju odnosa i zbližavanju pravoslavnih naroda, koji dodeljuje patrijarh moskovski i cele Rusije, Ordena Prepodobnog Serafima Sarovskog za poseban doprinos oživljavanju manastira, crkava, hramova, kao i za crkveno-društveni aktivizam, koji dodeljuje patrijarh moskovski i cele Rusije.

Pored obavljanja dužnosti ministra, Popović prati srpsku fudbalsku reprezentaciju, kao i Fudbalski klub Partizan, posećujući utakmice kada god je to moguće. Strastveni je skijaš i rekreativni planinar koji uživa u skijanju i planinarenju u Srbiji i drugim evropskim zemljama.

Osnovao je 2002. godine ABS Slavjanski, humanitarnu organizaciju koja podržava različite projekte vezane za podršku deci, kulturi, nauci, obrazovanju i sportu. Bio je predsednik Fudbalskog kluba Partizan, kao i potpredsednik Košarkaškog kluba Partizan.

Predsednik je Fondacije „Sveti Aleksandar Nevski” iz Beograda, koja je zaslužna za obnovu memorijalnog kompleksa spomenika Ruski Nekropolj na Novom groblju u Beogradu.

Predsednik je Počasnog saveta Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

Član je Počasnog saveta Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, kojem predsedava patrijarh Ruske pravoslavne crkve.

Počasni je predsednik Fondacije Besmrtni puk iz Beograda.

Osnovao je 2014. godine Srpsku narodnu partiju (SNP). Kao predsednik SNP, vodi snažnu nacionalnu politiku očuvanja teritorijalnog integriteta i teži da izgradi ekonomski razvijenu, pravnu, prosperitetnu i društveno odgovornu Srbiju. SNP trenutno ima tri poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.